Lees verder
Het Nederlands Normalisatie-instituut(NEN) werkt aan het opstellen van nieuwe normen voor de circulaire economie. Daarvoor zijn ze op zoek naar ondernemers die in de overgang naar de circulaire economie tegen problemen met richtlijnen en normen aanlopen. 
Redactie / Delft

In alle sectoren zijn organisaties al druk bezig op het gebied van circulaire economie. Ze ontwikkelen in samenspraak met hun belanghebbenden nieuwe producten en diensten die circulair zijn. Om dit in goede banen te leiden, zijn afspraken nodig volgens de NEN. Soms kunnen bestaande afspraken, normen, al gebruikt worden. Vaak moet een bestaande norm aangepast worden, of is er zelfs een nieuwe norm nodig. ‘Overschakelen naar een circulaire economie gaat niet vanzelf’ aldus Jacqueline Cramer, NEN ambassadeur Circulaire economie.

Vanuit NEN zijn we betrokken bij heel veel trajecten op het gebied van circulaire economie. Om die verhalen uit de praktijk goed voor het voetlicht te brengen en te laten zien op welke innovatieve en inspirerende wijze organisaties al bezig zijn met circulaire economie, heeft de NEN hun verhalen opgetekend. Zo hebben onder andere Jacqueline Cramer als ambassadeur Circulaire economie, François de Bie, Senior Marketing Director bij Total Corbion PLA en Eugène Sterken, CEO bij Koninklijke Ahrend, meegewerkt aan interviews die via de website van NEN te lezen zijn. Uit deze interviews komt duidelijk naar voren dat er behoefte is aan afspraken, zoals François de Bie zegt over biobased kunststof: ‘Juist bij dit nieuwe materiaal is het van belang dat duidelijk is wat de materiaaleigenschappen zijn en of het ook echt honderd procent bio-based is.’

Rol van NEN
‘NEN is de aangewezen partij vanwege zijn rol als ‘convenor’ met deskundigheid over normalisatieprocessen en het gezag van een neutrale partij’, aldus Eelco Smit, Sustainability Director bij Philips.De komende tijd wordt er hard gewerkt om de overgang van een lineaire economie naar een circulaire te versnellen. Ook NEN heeft het Grondstoffenakkoord ondertekend en denkt mee hoe Nederland in 2050 ‘circulair’ kan zijn.

Voor meer informatie zie website NEN of neem contact op met het NEN.