Lees verder
Investeringsfonds Infinity Recycling wil de plastic kringloop sluiten door kleine leveranciers van olie uit chemisch gerecycled plastic te koppelen aan de chemiebedrijven.
Redactie / Rotterdam

Door gebruikt plastic chemisch te recyclen, bijvoorbeeld met pyrolysetechnologie, kun je weer ‘nieuwe’ olie van maken. Dat is al langer bekend. Ook energiebedrijven als Shell werken daaraan om op die manier ‘bionafta’ te maken voor de eigen kraakinstallaties. Maar kleinere leveranciers van deze olie krijgen niet gemakkelijk een voet tussen de deur in de chemiesector. “Bij hen kom je als nieuwe leverancier niet zomaar in beeld”, zegt Jeroen Kelder, voormalig investeringsmanager bij GE Capital, deze week in het dagblad Trouw. Grote bedrijven willen namelijk de zekerheid dat er grote volumes kunnen worden geleverd en een constante kwaliteit. Veel bedrijven die actief zijn in de chemische recycling zijn simpelweg nog te klein. Het vereist grote investeringen om daadwerkelijk te kunnen opschalen naar commerciële schaal. Bovendien weten ze de weg niet in de wereld van de grote chemiereuzen.

Samen met Jan-Willem Muller, afkomstig uit de distributie en handel van petroleumproducten, richtte Kelder hiervoor het fonds Infinity Recycling op. Het gaat start-ups niet alleen aan kapitaal helpen om groeien, maar ook om hun product aan de juiste grote verwerkers te verkopen, zodat van chemisch gerecycled plastic ook daadwerkelijk nieuwe kunststofproducten kunnen worden gemaakt. Op dit moment wordt pyrolyse-olie nog voornamelijk als brandstof gebruikt, waardoor de daarin opgeslagen CO2 alsnog in de atmosfeer belandt.

Infinity Recycling vorig jaar € 42 miljoen op. Daarvan kwam €15 miljoen van het duurzame overheidsfonds InvestNL. De eerste €6,3 miljoen investeerde Infinity Recycling deze maand in het bedrijf Pryme, dat in een nieuw te bouwen fabriek in Rotterdam jaarlijks 40.000 ton plastic afval wil verwerken.

Lees het volledige artikel in dagblad Trouw.

Beeld: Image: Chanchai phetdikhai/Shutterstock