Lees verder
PANGAIA en Avantium werken samen om duurzame kledingcollectie gebaseerd op Avantium's 100% plantaardige PEF op de markt te brengen
Redactie / Delfzijl

In het kader van dit partnerschap zal PANGAIA het plantaardige en recyclebare materiaal PEF (polyethyleenfuranoaat) van Avantium kopen voor gebruik in hun kledingcollectie met als doel het creëren van fossielvrije en recyclebare materialen en producten. PEF is gemaakt van FDCA (furandicarbonzuur), dat zal worden geproduceerd in de FDCA Flagship Plant van Avantium. De eerste commerciële faciliteit voor FDCA ter wereld is momenteel in aanbouw in Delfzijl (Nederland) en de grootschalige productie zal naar verwachting in de tweede helft van 2024 van start gaan.

Avantium’s PEF is een 100% plantaardig polymeer met een breed scala aan toepassingen zoals flessen en verpakkingen, films en textiel. Het afgelopen jaar heeft Avantium zijn focus vergroot op de ontwikkeling van PEF voor vezels en garens, die in verschillende toepassingen kunnen worden gebruikt, waaronder in de mode.

Schaalbare toekomst

Op PEF gebaseerde vezels kunnen PET-vezels vervangen, die in 2021 goed waren voor ~54% van de wereldwijde vezelproductie[1] (60,5 miljoen ton). PEF past in de huidige polyesterinfrastructuur voor zowel productie als recycling; het presenteren van een schaalbare toekomst voor hernieuwbare alternatieven voor PET uit fossiele brandstoffen. Vezels op basis van PEF hebben een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk vergeleken met synthetische vezels op basis van fossiele brandstoffen, en kunnen ook worden gerecycled in bestaande activa.

Consumenten maken steeds bewustere keuzes als het gaat om hun kledingaankopen en dit biedt veelbelovende marktkansen voor plantaardige alternatieven, waaronder PEF.

Als onderdeel van haar Positive Earth-filosofie zet PANGAIA zich in voor het omarmen van een toekomst waarin hernieuwbare energie prioriteit krijgt, waardoor de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen tot een minimum wordt beperkt.

Zie de website van Avantium voor meer informatie.

Beeld: Rawpixel.com/Shutterstock