Lees verder
Twintig procent van de energie moet in 2023 afkomstig zijn van hernieuwbare energie. Althans, dat is de ambitieuze doelstelling van de provincie Overijssel. 
Redactie / Zwolle

Het Energiefonds Overijssel helpt bedrijven die woningcorporaties die zich hiervoor willen inzetten een handje. Dankzij het fonds kunnen moeilijk financierbare projecten toch doorgaan.

Projecten die aanmerking komen voor het bedrijf moeten zicht richten op energiebesparing of de productie van nieuwe energie. Ook bedrijven die zich specifiek richten op technologische innovatie vallen hieronder. Onder ondernemingen vallen ook stichtingen, verenigingen en eenmanszaken. Financieringen vanuit het fonds zijn afhankelijk van de financieringsbehoefte en kunnen bestaan uit een participatie, lening of garantie. Daarnaast is het fonds toegankelijk voor woningcorporaties die investeren in slim energiegebruik en/of opwekking van nieuwe energie.

Projecten kunnen betrekking hebben op het opwekken van nieuwe energie uit biomassa, zon of aardwarmte. Daarnaast op het slimmer gebruiken van energie door verduurzaming van bedrijfsprocessen of maatschappelijk vastgoed. En tot slot op  de ontwikkeling van een innovatieve techniek die energiebesparing realiseert.

Het Energiefonds Overijssel verstrekt geen subsidies, maar neemt actief deel aan het project of de onderneming. Afhankelijk van het project en het soort bedrijf geeft het fonds een lening, garantie, of neemt een participatie. De maximale omvang van een lening of garantie bedraagt 1 miljoen.