Lees verder
Het H2 Platform roept het Kabinet op bij maatregelen rond de stikstofproblematiek het emissievrije vervoer te ontzien. Vervoer op basis van elektriciteit uit bijvoorbeeld brandstofcellen (waterstof) stoot alleen water uit en biedt juist een oplossing voor de stikstofproblematiek.
Redactie / Den Haag

Deze week presenteert de commissie Remkes haar plannen voor de aanpak van de stikstofproblematiek voor de korte termijn. De voorstellen die de Commissie Remkes zal presenteren, zullen zich mede op de mobiliteitssector richten. Het H2 Platform is bezorgd dat Remkes daarbij het kind met het badwater weggooit. Batterij- of waterstof-elektrische voertuigen stoten namelijk helemaal geen CO2 of NOx uit. Ze dragen dus niet bij aan de stikstofproblematiek en zijn juist een oplossing die steun verdient.

Het H2 Platform stelt concreet voor waar mogelijk schone voertuigen bij verkeersmaatregelen omwille van stikstofemissie-reductie te ontzien en daarbij zelfs een uitzondering te maken voor een eventuele vermindering van de maximumsnelheid. Ook valt te overwegen om op enkele plaatsen enkel emissievrije voertuigen toe te laten. Fiscale regelingen zouden verder de omschakeling naar emissieloos vervoer kunnen versterken.