Lees verder
Wereldwijd hebben in totaal 70 landen de teelt en import van biotech-gewassen geaccepteerd in 2018. Het is het 23e jaar van continue acceptatie van biotech-gewassen, volgens het ISAAA-rapport Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops in 2018.
Redactie / Ithaca

Het rapport stelt dat 26 landen (21 ontwikkelingslanden en 5 geïndustrialiseerde landen) vorig jaar 191,7 miljoen hectare biotech-gewassen hebben geplant, 1,9 miljoen hectare méér dan het record van aanplant in 2017. Meer diverse biotech-gewassen met verschillende eigenschappen kwamen op de markt in 2018, zoals niet-kneuzende aardappelen, niet-bruinende appels, evenals koolzuurhoudend koolzaad en saffloer. In Indonesië kwam voor het eerst een droogtetolerant suikerriet op de markt.

Ondanks de sterke acceptatie van biotech-gewassen in de rest van de wereld, veranderde de situatie in de EU niet. De regelgevind werd niet aangepast, er is geen goedkeuring voor teelt in zicht en de beweging tegen biotech-gewassen was onverminderd sterk. Alleen Spanje en Portugal keurden in 2018 biotech-maïs goed om een dreigende ​​infectie met de Europese maïsboorder te bestrijden.

Volgens de ISAAA helpen biotech-gewassen om de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDGs) te bereiken, waaronder honger, ondervoeding en klimaatverandering, doordat zij beter bestand zijn tegen ongedierte, ziekten en veranderende klimatologische omstandigheden zoals droogte en tegelijkertijd de uitstoot van broeikasgassen verminderen.