Lees verder
Rederij Northern Xplorer AS (NX) uit Noorwegen heeft de lancering aangekondigd van een emissievrij, luxueus cruiseconcept met schepen die worden aangedreven door waterstof.
Redactie / Oslo

NX is van plan een serie van 14 schepen te bouwen die plaats bieden aan maximaal 300 passagiers in 150 hutten, ondersteund door ongeveer 100 bemanningsleden. Het is de bedoeling dat de eerste schepen vanaf 2024/2025 operationeel zijn, ruim voor de regelgeving van 2026 die nuluitstoot voor cruiseschepen verplicht zal stellen in de Noorse werelderfgoedgebieden Geirangerfjord en Nærøyfjord.

Ecovriendelijk toerisme

“Dit betekent het einde van vervuilende cruiseschepen die varen in ’s werelds eerste emissievrije zeezones,” zegt oprichter en CEO Rolf André Sandvik. Hij ziet liever ontdekkingsreizen met een kleine impact dan overbevolkte schepen en bestemmingen die krioelen van de toeristen. “Ons concept ligt ergens tussen oceaan- en riviercruises in. Het is voor diegenen die van dichtbij nieuwe culturen willen bekijken met een vakantie die een positieve bijdrage levert aan de lokale gemeenschappen en de planeet. We gaan dan ook boeiende activiteiten aanbieden die de lokale werkgelegenheid ondersteunen. En voeren strenge due diligence-onderzoeken uit bij toeleveranciers om ervoor te zorgen dat onze groene filosofie de hele waardeketen omspant, terwijl we ook wetenschappelijk onderzoek en mariene instandhouding mogelijk maken.”

Sandvik is een meester-zeeman met uitgebreide ervaring bij de cruisemaatschappijen NCL en Crystal Cruises. Hij richtte eerder reisorganisatie The Fjords op, gevestigd in FlÃ¥m in het westen van Noorwegen, waar hij als CEO een nieuw tijdperk van milieuvriendelijk toerisme inluidde met de ingebruikname van de hybride elektrische schepen Vision of the Fjords (gebouwd 2016) en Future of the Fjords (gebouwd 2018). Beide schepen zijn gebouwd door de Noorse scheepsbouwer Brødrene Aa en wonnen in hun respectievelijke opleveringsjaren de prijs ‘Schip van het Jaar’ tijdens de maritieme vakbeurs SMM in Hamburg.

Schone technologie

De nu geplande nieuwe NX-schepen zullen worden uitgerust met schone technologieën, waaronder volledig elektrische voortstuwing, energieopslag in batterijen, waterstofbrandstofcellen en aanvullende hernieuwbare energievoorziening (wind- en zonne-energie). HVAC-systemen zullen bescherming bieden tegen de verspreiding van pathogenen, terwijl het uitgebreide gebruik van recyclebare materialen de circulariteit bevorderen. De schepen worden ook uitgerust met LiDAR-technologie om plastic afval op zee op te sporen en mensen bewuster te maken van de verontreiniging van de zee. Alle schepen zullen prestatie-geoptimaliseerd zijn voor een superieure energie-efficiëntie en een lager brandstofverbruik.

Beeld: Rudy Balasko/Shutterstock