Lees verder
De grootschalige teelt van algen in de oceaan kan het klimaat redden, maar ook de wereldbevolking voeden, meldt het Belgische magazine Knack.
Redactie / Trondheim

Algen nemen veel CO2 op een stoten zuurstof uit en dat is goed voor het klimaat. Ook zou veevoer op basis van algen in plaats van soja de methaanuitstoot van koeien bijna volledig kunnen elimineren. En algenproductie op slechts 2 procent van de oceaan zou voldoende zijn om twaalf miljard mensen te voeden. Daarnaast zijn algen bruikbaar als organische meststof, biobrandstof, duurzaam substituut voor plastic of ingrediënt in geneesmiddelen en cosmetica.

Emissiereductie

Volgens een rapport van de Boston Consulting Group (BCG) uit november 2022 kan zeewier de industrie helpen om nul uitstoot te bereiken. “Grootschalige zeewierteelt creëert een krachtige mogelijkheid tot emissiereductie. Het kan milieuvriendelijke en duurzame producten en materialen opleveren. En het banen scheppen in verband met de teelt en oogst, in de biotechnologie, engineering, ondersteunende diensten in de fabriek en logistiek – wat positieve economische rimpeleffecten oplevert”, concludeert BCG.

In de praktijk zijn echter alleen oliemaatschappijen in staat om een algenfarm op zee te realiseren, schrijft Knack. Zoals Kelp Blue, dat is opgericht door een ex-Shell topman. Het bedrijf gaat in Namibië 70.000 ha macrocystis (reuzenwier) kweken. Volgens het bedrijf zullen de reusachtige kelpwouden zo’n tweehonderd diersoorten aantrekken, wat kan leiden tot een toename met 20 procent van de vispopulatie.

Op 21 en 22 juni wordt de 12e internationale zeewierconferentie Seagriculture EU gehouden in Trondheim, Noorwegen. Kijk in de agenda voor meer informatie.

Beeld: Dogora Sun/Shutterstock