Lees verder
De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) wil dat het Nationale Groeifonds, de injectie van 20 miljard in de economie die het kabinet heeft aangekondigd, een nóg groenere focus krijgt dan in de Troonrede is gesuggereerd. In de Miljoenennota zijn 'klimaatuitgaven' namelijk niet zo erg indrukwekkend, zoals blijkt uit een infographic van de NVDE.
Redactie

Infographic Miljoenennota NVDE

“Juist nu we met terechte forse overheidssteun bedrijven en banen redden, is het nodig dat we gaan voor de economie van nu en de toekomst, niet die van het verleden,” zegt Olof van der Gaag, directeur NVDE. In de energietransitie is 2030 namelijk al ‘morgen’. En gezien de ambitie van de EU om de CO2-reductiedoelstelling in 2030 naar 55% op te hogen, zal er snel extra actie van Nederland nodig zijn. “Voor meer wind- en zonne-energie, elektrificatie van de industrie en duurzame warmte in 2030 zijn volgend jaar al beslissingen nodig,” zegt Van der Gaag.

Het Groeifonds kan volgens de NVDE sterker vooraf sturen op duurzame groei en daarmee meer richting en inspiratie geven. Dat wordt concreet als tenminste de helft wordt gereserveerd voor projecten die bijdragen aan de klimaatdoelen en door bij de selectie een ‘schaduwprijs’ voor CO2 te hanteren. Ecorys deed daar in opdracht van de NVDE onderzoek naar en concludeerde onder andere dat dit werkbaar en effectief is.

Beeld: NVDE, artistique7/Shutterstock