Lees verder
De Noorse regering maakt een "groen transitiepakket" van 3,6 miljard Noorse Kronen (€ 342 miljoen) vrij om de groene transitie te ondersteunen en op die manier de negatieve effecten te bestrijden van de COVID-19 crisis op energie en industrie.
Redactie / Trondheim

Specifiek worden oplossingen genoemd als waterstof, renovatie van gebouwen, batterijen, wind op zee, circulaire economie, groene scheepvaart en andere vormen van groene energie. De financiering zal voornamelijk worden gericht op de ondersteuning van opkomende technologie met een middelhoog tot hoog TRL-niveau, met als doel het industriële concurrentievermogen te vergroten.

Ook lanceert de regering een nationale waterstofstrategie. Daarmee volgt Noorwegen vele andere Europese landen, waaronder Nederland, die ook de voordelen van de waterstofeconomie onderzoeken. Waterstof is essentieel voor het terugdringen van de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen het midden van de eeuw.

Kans grijpen

“De investering van Noorwegen in waterstof en andere groene technologieën is een goed begin, maar er moet dringend nog meer gebeuren”, zegt Nils Røkke, voorzitter van de raad van de European Energy Research Alliance (EERA) en Executive Vice President Sustainability SINTEF Energy, een van Europa’s grootste onafhankelijke onderzoeksorganisaties. “We moeten de kans grijpen om de transitie naar een emissievrij Europa te ondersteunen.”

Waterstof kan de economie koolstofarm maken en de kans dat Europa de klimaatdoelen haalt aanzienlijk verbeteren. Het kan ook de geleidelijke invoering van minder controleerbare hernieuwbare energie ondersteunen en de voorkeursoptie worden voor het opslaan van grote hoeveelheden energie gedurende langere perioden.

Beeld: Anton Petrus/Shutterstock