Lees verder
Polypropyleen is een veelgebruikte, op aardolie gebaseerde plastic voor spuitgiettoepassingen. Het wordt onder meer gebruikt voor de productie van doppen met filmscharnieren en schroefdraad, die worden toegepast in diverse schenk- en doseersystemen vooral in de voedingsmiddelenindustrie.
Redactie / Wageningen

Samen met het bedrijf Teamplast uit Heteren heeft Wageningen Food & Biobased Research onderzocht of bio-PBS (polybutyleen succinaat) een geschikt biobased alternatief is voor PP in deze toepassing. Bio-PBS is een biologisch afbreekbaar thermoplast op basis van het door Reverdia ontwikkelde biobased barnsteenzuur.

De materiaaleigenschappen maken bio-PBS zeer geschikt als vervanger voor polypropyleen, maar het is nog wel duurder. Daarom zoekt Teamplast een ‘launching customer’; een bedrijf dat een meerprijs wil betalen om de ontwikkeling te kunnen voortzetten.

Behalve voor doppen en sluitingen , is bio-PBS ook toepasbaar in herbruikbare trays voor de agrarische markt. Hiervoor is de (geschatte) levensduur van het materiaal met behulp van additieven verlengd tot meer dan 25 jaar. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van versnelde verouderingsproeven. Het materiaal moet zich nu in de praktijk bewijzen.

Bezoek het BPM Symposium

Meer weten over dit project, of andere resulaten van projecten binnen het Biobased Performance Materials programma van Wageningen Food & Biobased Research? Bezoek het zevende Biobased Performance Materials symposium op 14 juni in Wageningen. Een dag vol voorbeelden van recente en toekomstige ontwikkelingen uit het programma, gepresenteerd door bedrijven die actief zijn in de circulaire en biobased waardeketen.