Lees verder
Vier nieuwe onderzoeks-initiatieven op het gebied van duurzame energieopslag en -conversie gaan van start met een totaal budget van € 25,7 miljoen. Het gaat daarbij om elektrochemische conversie en de productie van groene waterstof.
Redactie / Groningen

Dat werd bekend gemaakt tijdens de conferentie voor Elektrochemische Conversie & Materialen (ECCM) eind vorige week. David Pappie, directeur Topsectoren en Industriebeleid bij het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK) gaf het startsein samen met NWO, TNO, ISPT en de Provincie Groningen.

De vier initiatieven zijn:

  • Loopbaantrajecten voor wetenschappelijk medewerkers
    Om de kennisbasis in Nederland op het gebied van ECCM te verstevigen, investeert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap via NWO in een loopbaantraject voor wetenschappelijk medewerkers: de zogeheten NWO tenure track call ECCM. Hiermee wordt de basis gelegd voor nieuwe onderzoeksgroepen in Nederland die zich bekwamen in een deelgebied van de ECCM-thematiek. NWO investeert € 7 miljoen in deze call, met cofinanciering van Tata Steel, Nouryon en Shell.
  • Onderzoek Opslag & Conversie
    Het opslaan van hernieuwbare elektriciteit in chemische bindingen is onmisbaar in een duurzaam energiesysteem en vereist diepgaande fundamentele en toegepaste kennis op het gebied van ECCM. Daarom schrijft Nationale Wetenschapsagenda (NWA) schrijft een call Opslag & Conversie uit, gefinancierd door de ministeries van EZK en OCW. In totaal is € 3,8 miljoen beschikbaar.
  • Faraday lab en VoltaChem programma
    In het nieuwe elektrochemische laboratorium in Petten, genaamd het ‘Faradaylab’, werkt TNO onder meer aan de ontwikkeling van waterstofproductie met behulp van PEM elektrolyse. Het Faradaylab wordt verder ingezet voor het open innovatieprogramma VoltaChem, waarin naast waterstofproductie ook elektrochemische conversie van hernieuwbare grondstoffen (biomassa en CO2) en Power-2-Heat oplossingen worden onderzocht. Het ministerie van EZK investeert € 6 miljoen in het Faradaylab. Daarnaast investeert TNO € 2 miljoen extra per jaar in het VoltaChem-onderzoeksprogramma op het gebied van industriele elektrificatie en carbon capture and storage.
  • HydroHub MW Test Centre
    Met het Hydrohub MW Test Centre krijgt de ontwikkeling van duurzame waterstof in Groningen een belangrijke impuls. Het testcentrum wordt gebouwd op de Zernike Campus van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en moet over een jaar operationeel zijn. Het heeft tot doel de technologische ontwikkeling van waterelektrolyse te ondersteunen, om een hoge efficiency en een lage kostprijs te bereiken. Initiatiefnemer is het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT), samen met Entrance, RUG, Nouryon, Yara, Gasunie, Shell, Frames, Groningen Seaports, Yokogawa, TNO en de Provincie Groningen. Met de bouw van het testcentrum is een investering van € 6,9 miljoen gemoeid.

Adviescommissie ECCM

De adviescommissie voor Elektrochemische Conversie & Materialen (ECCM) adviseert de Nederlandse overheid om de overgang te kunnen maken naar een CO2-neutrale industrie gebaseerd op intermitterende duurzame energieopwekking, -opslag en -conversie. De commissie wordt gesteund in haar missie door de topsectoren High Tech Systemen & Materialen, Energie en Chemie, het ministerie van EZK, het ministerie van OCW, NWO en TNO.