Lees verder
Om reststromen op grote schaal te verwaarden, is het volgens ABN AMRO noodzakelijk dat boeren, producenten en foodretailers hun data efficiënt gaan ontsluiten en delen. Op die manier kunnen zij zelf de regie nemen.
Redactie / Amsterdam

Het verwaarden van reststromen in de voedselketen gebeurt van oudsher. Zo worden voedselresten op grote schaal gebruikt als veevoer. De uitdaging is om minder voor de hand liggende initiatieven en samenwerkingsverbanden een kans te geven. In de praktijk blijkt echter dat bedrijven niet van elkaar weten welke reststromen zij produceren en aan welke ze behoefte hebben. Ook de beperkte houdbaarheid speelt vaak een rol.

Slimme systemen

Bedrijven moeten dan ook inzichtelijk maken waar reststromen zich bevinden, wanneer ze beschikbaar zijn en het liefst ook nog voor welke prijs, stellen de Sector Bankers van ABN AMRO. Dat vereist niet alleen samenwerking en afstemming in de keten, maar ook slimme systemen om data door de keten heen te delen.

Blockchaintechnologie kan hierbij een rol spelen, naast marktplaats-initiatieven als Excess Materials Exchange, waar bedrijven reststromen kunnen kopen en verkopen. Het platform startte in november 2018 als pilot in Nederland en gebruikt kunstmatige intelligentie om actief te zoeken naar matches tussen vraag en aanbod én tussen materialen en de hoogwaardigste manier om ze opnieuw in te zetten.

ABN AMRO daagt spelers in de voedselketen uit om zelf de regie te pakken, voor een ander het doet. ‘Ga op basis van de analyse van je eigen proces in gesprek met geschikte partners en zet samen de volgende stap naar een circulaire voedselketen.’