Lees verder
Door de verplaatsing van industriële productie naar goedkopere landen, is Nederland mede verantwoordelijk voor de snelle toename van de CO2-emissies in China en andere lagelonenlanden.
Redactie / Deventer

Dat zegt consultant René Cornelissen van CCS Energie Advies. Hij baseert zich daarbij op een onderzoek van de economen Servaas Storm en Goher-ur-Rehman. Daaruit blijkt dat de recent gemelde daling van de CO2-emissie in Nederland, ondanks een groeiende economie, niet automatisch betekent dat het klimaatbeleid werkt. Met het exporteren van de productie is namelijk ook de bijbehorende vervuiling geëxporteerd.

CO2-heffing

Door een CO2 heffing in Nederland zal deze export van CO2-emissies waarschijnlijk alleen maar toenemen. Ook is het moeilijk te voorspellen of de emissies in eigen land door een hogere heffing zullen afnemen. Zo is er volgens Cornelissen geen correlatie tussen de hoogte van de milieubelasting en het aandeel duurzame energie. Zo is de milieubelasting in Nederland met 3,3% één van de hoogste in de EU (na Griekenland en Denemarken deelt Nederland met Italië de derde plaats), maar is het aandeel duurzame energie met 6% het laagst van alle Europese landen, op Luxemburg (5,4%) na.