Lees verder
Het nieuwe kenniscentrum Biobased Economy in Oosterwolde wordt compleet biobased, duurzaam en innovatief gebouwd. Om dat te bereiken is een nieuwe samenwerking gestart onder de naam Natuurlijk Bouwen.
Oosterwolde

Drie lokale aannemers hebben hun krachten gebundeld, om zo de kennis en expertise in huis te halen, die nodig is om het gebouw te kunnen bouwen. Het zal compleet uit natuurlijke materialen bestaan. Zo komt er onder andere een luchtkussenkoepel, die is opgebouwd uit verschillende lagen biofolie. Hier wordt lucht tussen geblazen, wat een isolerende werking heeft. Ook het onderwijs wordt bij de bouw betrokken. Studenten van hogeschool Van Hall Larenstein berekenden de energieneutraliteit en de waterbesparing van het gebouw.

Het kenniscentrum Biobased Economy moet straks het kloppend hart vormen van het ecologisch bedrijventerrein Ecomunitypark in Oosterwolde. In het pand komen diverse kantoor- en onderwijsruimten, een congreszaal en een restaurant. In het kenniscentrum moeten initiatieven en initiatiefnemers op het gebied van duurzame economie elkaar straks gemakkelijk kunnen vinden.

Deze zomer gaat de eerste schop de grond in. De bouw is online te volgen via de site van de gemeente Ooststellingwerf.

Foto: Paul de Ruiter Architects