Lees verder
Na duizenden nieuwbouwprojecten in Nederland te hebben lamgelegd, richt de milieu-organisatie MOB van de Nijmeegse activist Johan Vollenbroek zijn pijlen op de Amercentrale van RWE in Geertruidenberg. Die moet dicht, vindt MOB.
Redactie / Nijmegen

Vollenbroek heeft inmiddels 3 procedures tegen RWE aangespannen. Zo zegt hij dat de huidige vergunning is verstrekt zonder te kijken hoeveel stikstofoxiden vanuit de Amercentrale in natuurgebieden belanden. Tegelijk voert hij een procedure om de omgevingsvergunning ongeldig te laten verklaren. Bovendien vindt hij dat er een nieuwe beoordeling moet komen van de natuurbeschermingsvergunning voor de conversie van steenkool naar biomassa.

Minder uitstoot

De Amercentrale is een steenkoolcentrale die wordt omgebouwd en in 2025 volledig op biomassa gaat draaien, als de plannen van RWE doorgaan. Volgens het energiebedrijf helpt die conversie juist om de NOx-emissies verder te verlagen. Biomassa leidt tot veel minder uitstoot dan steenkool.

RWE heeft nog niet gereageerd op de aangekondigde gerechtelijke procedures, maar liet wel in een tweet weten dat geavanceerde rookgasreiniging in de energiecentrales de uitstoot van NOx grotendeels omzet naar water en onschadelijk stikstofgas (N2).