Lees verder
De raad van bestuur van Wageningen University & Research heeft Diana Machado de Sousa benoemd als persoonlijk hoogleraar in de microbiële fysiologie bij de leerstoelgroep Microbiologie. Zij is expert op het gebied van synthetische microbiële gemeenschappen voor industriële toepassingen.
Redactie / Wageningen

Diana Machado de Sousa (1978) studeerde Biotechnologie aan de Universiteit van Minho in Portugal, en promoveerde daar op de conversie van lipiden naar methaan. Tussen 2007 en 2013 zette zij er als universitair docent bij de vakgroep Biotechnologie een nieuwe onderzoekslijn op naar de fermentatie van syngas. Sinds 2013 werkt zij bij Wageningen University & Research.

Syngas, of synthesegas, is een gasmengsel van CO2, CO and H2, dat vrijkomt uit organisch afval of biomassa. Bij de fermentatie ontstaan bijvoorbeeld azijnzuur en ethanol. Door innovatieve microbiële co-culturen op maat te ontwikkelen, kunnen echter ook meer hoogwaardige chemische verbindingen worden gemaakt, zoals caproate en hexanol; bekende bouwstenen voor de chemische industrie.

De onderzoeksgroep van prof. Sousa bij WUR gaat werken aan een interdisciplinair onderzoeksprogramma dat syngasfermentatie naar een hoger plan moet tillen. Zo worden nieuwe kunstmatige microbiële gemeenschappen gecreëerd, bijvoorbeeld voor toepassing in de productie van bioplastics. Het onderzoek draagt daarmee bij aan de missie van WUR om innovatieve oplossingen te bieden voor een biobased en circulaire economie.

Beeld: Salov Evgeniy/Shutterstock