Lees verder
Wageningen University & Research zoekt partners om de ontziltingsmethode MemPower verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen. Deze kansrijke innovatie – die in 2017 nog bekroond werd met de MBR Global Water Award – maakt zout water zoet en wekt daarbij elektriciteit op.
Redactie / Wageningen

Ontzilting is ook in Nederland actueel, nu de toenemende droogte leidt tot steeds meer zout in het grond- en oppervlaktewater. Dat is niet alleen een probleem voor de drinkwaterwinning, maar ook voor bijvoorbeeld de voedselproductie, de biobased industrie, de glastuinbouw, de chemie en de energiesector. MemPower kan daarin een rol spelen, op grote schaal of in kleine, verplaatsbare units.

Membraan

De MemPower technologie is ontwikkeld bij TNO Functional Ingredients, wat nu onderdeel is van Wageningen Food & Biobased Research. In essentie gaat het erom dat warm zout water door een fijn membraan wordt gepompt en daardoor wordt gescheiden in schoon (drink)water en zout. Hierbij ontstaat waterdamp, waarmee voldoende elektriciteit kan worden opgewekt om de benodigde pompen te laten draaien. De technologie is dan ook zeer geschikt voor droge, geïsoleerde gebieden met veel zon en weinig of geen elektriciteit. Het enige wat nodig is, is zonnewarmte of restwarmte uit de industrie of tuinbouw. Daarmee onderscheidt MemPower zich van de minder efficiënte ontziltingsinstallaties die al jaren op fossiele energie draaien in het Midden-Oosten, Afrika en Californië (foto).

Kansen voor ondernemers

‘De werking van de technologie is op laboratoriumschaal aangetoond en er is nu verdere doorontwikkeling en opschaling nodig’, zegt senior scientist Norbert Kuipers. Hij is dan ook op zoek naar commerciële partners die hierin een rol willen spelen. Volgens Kuipers liggen er voldoende kansen voor ondernemers en investeerders die zoeken naar een commercieel aantrekkelijk product, dat een bijdrage levert aan de energietransitie, het oplossen van maatschappelijke problemen en ook werkgelegenheid schept.