Lees verder
LyondellBasell start 4 september met de bouw van het Circular Steam Project: een innovatieve afvalverwerkingsinstallatie in Rotterdam. Het gaat om een investering van € 150 miljoen. Dat meldt het AD.
Redactie / Rotterdam

De afvalverwerker komt bij de gezamenlijke fabriek op de Maasvlakte waar LyondellBasell en Covestro de bouwstenen propyleenoxide en styreen produceren. Deze productie leidt tot een reststroom die nu nog wordt afgevoerd. In de nieuwe installatie wordt deze via een gepatenteerd systeem gesplitst. Een deel dient als voeding voor bacteriën die biogas produceren. De rest wordt verbrand om stoom te maken, dat weer in het productieproces is te gebruiken. Ook blijft er zo’n 11 miljoen kilo zout over, dat kan worden verkocht aan de glas- en cementindustrie.

De circulaire installatie moet over 2 jaar in bedrijf zijn en levert dan een jaarlijkse energiebesparing op van 0,9 PetaJoule en een CO2-reductie van 140 kiloton.

LyondellBasell is één van de grootste bedrijven in plastics, chemie en olieproducten ter wereld. In maart dit jaar maakte het bekend in een joint venture met afvalverwerker SUEZ het Limburgse plasticrecyclingbedrijf Quality Circular Polymers (QCP) in Geleen over te nemen.