Lees verder
Sinds deze week geeft de web-app EnergieOpwek realtime inzicht in de productie van álle als duurzaam geregistreerde energiebronnen in Nederland, inclusief warmtepompen, biomassa en houtstook.
Redactie / Groningen

Hiermee geeft EnergieOpwek een compleet beeld van de opwekking van duurzame energie in Nederland. Per bron is te zien wat de bijdrage is en hoe die zich verhoudt tot het totaal van de duurzame opwekking. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming. Daarnaast zal dit soort realtime informatie in de toekomst steeds belangrijker worden voor het efficiënt functioneren van de energievoorziening.

Energieopwek.nl is een initiatief van het SER Energieakkoord in samenwerking met het Energy Transition Centre (EnTranCe) van Hanzehogeschool Groningen, TenneT, Gasunie en Netbeheer Nederland. De app is mede ontwikkeld door Gasunie-dochter en startup NetAnders. De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) maakte inmiddels dankbaar gebruik van de data van EnergieOpwek 2.0 en nam met weervrouw Helga van Leur een duurzaam weerbericht op, inclusief de wind- en zonne-energieverwachting voor de komende dagen.