Lees verder
Het Limburgse chemiecluster Chemelot en de bijbehorende Brightlands Campus Chemelot werken samen met onderhoud- en engineeringbedrijf Sitech, TNO en Maastricht University aan het ontwikkelen van een nieuw duurzaamheidscentrum: het Brightlands Centre for Sustainable Technology.
Redactie / Geleen

Dat staat in een dubbelinterview met Bert Kip, CEO Brightlands Chemelot Campus en Robert Claasen, uitvoerend directeur van Chemelot op de Brightlands website. Het nieuwe centrum gaat een belangrijke rol spelen in het borgen en uitbreiden van expertise en kennis op Chemelot, maar ook in het verduurzamen van het cluster. Chemelot wil in 2050 namelijk volledig klimaatneutraal zijn. Een forse opgave die veel expertise en kennis van duurzame processen met zich meebrengt.

Volgens Bert Kip kunnen ook de andere Brightlands-campussen een betekenisvolle rol spelen in deze activiteiten. Zoals de Smart Services Campus in Heerlen: ‘Big data en kunstmatige intelligentie kunnen ons helpen processen te optimaliseren.’ Maar ook de Campus Greenport Venlo: ‘De expertise van biobased grondstoffen is ook echt nuttig.’

Dubbele uitdaging

Momenteel wordt op Chemelot nog veel gebruik gemaakt van fossiele grondstoffen en energiedragers, zoals aardgas en nafta. Robert Claasen hierover: “Dit betekent een dubbele uitdaging bij het ontwikkelen van nieuwe processen. Daarom gaan we werken aan een circulaire sectie energie en grondstoffen. Biobased materialen en gerecyclede kunststoffen worden de twee grondstofbronnen. We willen een compleet recyclingcentrum bouwen.

De partners van Chemelot spelen een belangrijke rol in dit alles. Sitech, dat onderhoud en engineering verzorgt bij Chemelot, verhuist in januari naar de campus. Maastricht University wil de faculteit Science & Engineering (waaronder ook het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials valt) in Geleen uitbreiden. Ook TNO heeft ambities om meer gezamenlijke activiteiten te ontplooien, aldus Kip.