Lees verder
Chemelot, de grootste chemiesite in Nederland, wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn. Alle producten die Chemelot vandaag maakt, moeten in de toekomst ook beschikbaar zijn, maar dan groen geproduceerd.
Redactie / Geleen

Om dat te bereiken, heeft Chemelot in samenwerking met de Provincie Limburg een plan opgezet, dat op 23 mei is aangeboden aan de Jonge Klimaatbeweging en de Klimaat en Energie Koepel (KEK), het netwerk van jonge professionals in energie- en klimaatvraagstukken, en aan een aantal betrokken parlementariërs.

Het gepresenteerde plan is ambitieus en gaat voor een deel uit van nog te ontwikkelen technieken. Ook vragen de opstellers de overheid om medewerking. Zo kan het noodzakelijk zijn om bestaande wetgeving aan te passen of extra infrastructuur aan te leggen. Bovendien zouden er robuuste financiële regelingen moeten worden ontwikkeld om de transitie haalbaar te maken.

Concrete projecten

Het plan bevat ook een concrete lijst van projecten waarmee al in 2030 een CO2-reductie van 50% haalbaar moet zijn. Hiervoor zet Chemelot in op vergroening van zowel de grondstoffen als de energievoorziening, waarbij de omschakeling van aardolie naar biobased feedstocks, elektrificatie, circulariteit, procesoptimalisatie en de afvang en het gebruik van CO2 centraal staan.

Eerder al maakte Chemelot de ambitie bekend om in 2025 de meest duurzame chemiesite ter wereld te zijn. Chemelot vertegenwoordigt ongeveer 20% van de chemiesector in Nederland, met een jaaromzet van € 10 miljard en meer dan 8.000 medewerkers. De hoge mate van integratie en synergie op Chemelot, de kennis en expertise van de Brightlands Chemelot Campus, de fabrieken en de site services zijn uniek in Europa.