Lees verder
Het Duitse energiebedrijf EWE en de Nederlandse Gasunie gaan samenwerken aan de ontwikkeling van de Noordwest-Europese waterstofmarkt. Dat maakten beide partijen vandaag (3 november) bekend na een bijeenkomst van het Nedersaksische Waterstofnetwerk in Hannover.
Redactie / Hannover

EWE en Gasunie willen hun krachten bundelen om de klimaatdoelstellingen en de sectorkoppeling in Duitsland te bevorderen. Zij zien de totstandkoming van de waterstofeconomie als een essentiële stap in de richting van een duurzaam en klimaatvriendelijk energiesysteem. Ze brengen hun kennis en kunde in op verschillende gebieden van de gehele energiewaardeketen: opwekking, opslag, transport en levering aan de klant.

“Dit is een zeer belangrijk signaal voor de energietoestand van Nedersaksen en de samenwerking met ons buurland Nederland”, zegt de Nedersaksische minister Olaf Lies van Milieu en Energie. “De uitbreiding van windenergie op het land en op zee vordert gestaag. We moeten de energietransitie echter niet zien als uitsluitend een elektriciteitstransitie. Met name de sectorkoppeling is van groot belang.”

Geïntegreerde netwerkplanning

Stefan Dohler, CEO van EWE: “De samenwerking met Gasunie geeft EWE toegang tot infrastructuur die veel verder gaat dan onze huidige business area. Met name de infrastructurele koppeling van de transport- en distributienetwerken van beide partners – en de daarmee samenhangende, meer geïntegreerde netwerkplanning – zal een waterstofinfrastructuur tussen Nederland en Hamburg mogelijk maken.”

Namens Gasunie benadrukt Han Fennema, CEO van N.V. Nederlandse Gasunie: “De overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energievormen zoals waterstof is een essentieel element in de realisatie van het CO2-neutrale industriesysteem van de toekomst. De energietransitie mag niet stoppen bij de nationale grenzen – stap voor stap bouwen we aan een internationale waterstofinfrastructuur die de productie van deze klimaatvriendelijke energiedrager verbindt met de gebruiker.”

Beeld: EWE