Lees verder
Militairen van het Amerikaanse leger krijgen nieuwe kleding met lichtgewicht kogelwerende panelen, gebaseerd op spinnenzijde. Dat meldt het Amerikaanse Biofuels Digest.
Redactie / Geleen

De panelen zijn gemaakt van het gepatenteerde Dragon Silk van Kraig Biocraft Laboratories uit Michigan. Het spindraadmateriaal is sterker dan Kevlar, de bekende supervezel van DuPont die veel wordt gebruikt in beschermende middelen voor militairen en politie.

Spinnenzijde, een biopolymeer, is één van de sterkste vezels die in de natuur wordt geproduceerd. Het is lichter, flexibeler en daardoor comfortabel te dragen dan synthetische alternatieven. Daarnaast is het biocompatibel; het irriteert niet bij contact met de huid en is biologisch afbreekbaar.

Medische wereld

Precies die eigenschappen leiden ertoe dat spinnenzijde ook vanuit andere hoek belangstelling krijgt. Zo werken onderzoekers van het internationaal, multidisciplinair instituut AMIBM, waarin Maastricht University, RWTH Aachen en het Fraunhofer Instituut samenwerken, aan innovatieve productiemethoden van spinnenzijde, met behulp van tabaksplanten. Hun doel is een biobased materiaal te krijgen voor het maken van medische implantaten.

Kraig kiest een andere productieroute, met behulp van genetisch gemodificeerde zijderupsen. Hierdoor kan het supersterke materiaal in grote hoeveelheden worden geproduceerd in bestaande zijdeproductie-faciliteiten. Traditionele fabrieken maken op deze wijze al meer dan 150.000 ton zijde per jaar. De wereldwijde markt voor technisch textiel, waarin spinnenzijde kan worden toegepast, heeft een omvang van meer dan € 110 miljard per jaar.