Lees verder
ABC Kroos gaat op het terrein van het pas geopende innovatiecentrum The Green East in Raalte een pilotfabriek bouwen. Daar wordt eendenkroos verwerkt tot ingrediënten voor humane voeding en tot grondstof voor diervoeders.
Redactie / Raalte

Dat meldt Nieuwe Oogst, het ledenplatform van de organisaties LTO Noord, ZLTO en LLTB. The Green East, ABC Kroos en Energiefonds Overijssel tekenden de overeenkomst deze week.

Multifunctioneel centrum

The Green East richt zich op ondernemersgericht onderzoek voor een circulaire economie in de agri- en foodsectoren. De initiatiefnemers, de familie Jansen van de Maan Group in Raalte, bouwen daartoe een voormalig varkensproefbedrijf van Wageningen University & Research om tot een multifunctioneel onderzoeks- en innovatiecentrum van zes hectare. Die worden gevuld met onder meer hightech laboratoria, kweekkamers, een kas, een leslokaal en vollegrondsproefvelden. Ook komt er een showroom waar bedrijven hun circulaire en biobased initiatieven kunnen tonen. De totale omvang van deze locatie bedraagt zes hectare.

De eerste fase van deze ontwikkeling, het realiseren van een onderzoeks- en onderwijslocatie, is op 24 augustus officieel geopend. In de tweede bouwfase zullen faciliteiten worden gerealiseerd voor het onderzoek naar en de productie van plantaardige eiwitten, maar ook studentenhuisvesting en kantoorruimtes voor startups en starters.

Samenwerking onderwijs

The Green East wil nauw gaan samenwerken met onderwijsinstituten, (onderzoeks)bedrijven en start-ups. Zo kunnen scholieren uit het voortgezet onderwijs hun profielwerkstuk maken bij het innovatiecentrum. Ook mbo, hbo en universiteiten kunnen er terecht om kennis te maken met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de circulaire economie. Bovendien gaan studenten van Aeres Hogeschool Dronten vanaf september hun minor Ondernemerschap bij The Green East uitvoeren.