Lees verder
Dr. Vincent Voet, research lecturer Stenden Hogeschool Emmen, mag op 14 maart de Challa Polymer Award in ontvangst nemen. Hij wint deze prestigieuze prijs voor zijn proefschrift over kunststoffen, een van de belangrijkste onderzoeksthema’s binnen Stenden Hogeschool.
Bakel

Proefschrift

De KNCV Challa Polymer Award wordt elke twee jaar uitgereikt aan een jonge wetenschapper onder de 30 jaar. Hij of zij moet zijn of haar proefschrift hebben verdedigd aan een Nederlandse universiteit op het brede terrein van polymeerchemie en -technologie. De onderscheiding zal plaatsvinden tijdens de jaarlijkse Dutch Polymer Days in Lunteren.

Data opslag in kunststoffen

Dr. Vincent Voet voerde zijn onderzoek uit tijdens zijn studie aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Ik heb ervoor gekozen om onderzoek te doen naar kunststoffen die geschikt zijn om data in op te slaan. Dit houdt in dat je kunststof maakt met een geheugen, dat bestaat uit bits die je kunt schakelen tussen plus (0) en min (1) met behulp van elektriciteit.” De eerste testen die zijn gedaan lijken succesvol. Op dit moment gaan andere promovendi verder op de basis die Vincent heeft gelegd. “Deze studenten gaan onder leiding van Prof. Katja Loos, ook mijn begeleider destijds, bezig met een spin-off op mijn onderzoek. Het is hartstikke mooi dat dit een vervolg krijgt en ik ben benieuwd naar de uitkomsten.”

Research Lecturer Stenden

Tegenwoordig is Vincent research lecturer bij Stenden Hogeschool in Emmen, specifiek binnen het lectoraat Duurzame Kunststoffen. “Bij Stenden houd ik mij vooral bezig met onderzoek naar bioplastics, oftewel duurzame (biologisch afbreekbare) kunststoffen. Bedrijven uit de regio kloppen bij ons aan met praktische vraagstukken en samen met studenten proberen we deze vraagstukken op te lossen door toegepast onderzoek uit te voeren. Ons doel is uiteindelijk om alle opgedane kennis over te brengen op de studenten. Tijdens mijn studie was ik vooral bezig met fundamenteel onderzoeken, bij Stenden maak ik de stap naar de praktijk. Dat bevalt heel goed!”