Lees verder
Holland Houtland wil boeren koppelen aan bouwers, voor de levering van biobased grondstoffen. Het initiatief won vorig jaar #kraakdecrisis, de nationale crowdsourcing voor een duurzamer, socialer en economisch sterker Nederland.
Redactie / Den Haag

Holland Houtland is bedacht door twee zzp’ers die ervaring hebben in het opzetten van energiecoöperaties: Sandra Nap en Chantal van Schaik. Zij willen dat boeren lokaal biobased grondstoffen voor de bouw gaan produceren. “Daarmee kunnen we de luchtkwaliteit verbeteren, schonere gebouwen maken en heel veel energie besparen”, zegt Chantal van Schaik. De impact is dan ook enorm: het kabinet heeft de ambitie om 1 miljoen huizen te bouwen. “Als we die bouwen met biobased materialen, sparen we 5,5 miljoen ton CO2 uit.”

Dat is haalbaar door 3 procent van het huidige grasland (voor vee en diervoer) gebruiken voor het kweken van hennep en hout. De opbrengst zou voldoende moeten zijn om jaarlijks 40.000 woningen te bouwen. Het initiatief helpt daarmee niet alleen boeren, die voor een inkrimping van hun veestapel staan, maar ook de bouw, die geconfronteerd wordt met strengere stikstof-emissienormen.

Uitkoopregeling

Holland Houtland heeft een marktplaats opgezet die ervoor zorgt dat nieuwe ketens tot stand kunnen komen. Daarmee richt de start-up zich op ministeries, provincies, gemeenten, banken en projectontwikkelaars die duurzamer willen bouwen. Boeren kunnen zich daar aanmelden voor een uitkoopregeling. “Wij maken een Campina voor hout, met een transparante keten die voor iedereen werkt”, zegt Sandra Nap. “Per uitkoopregeling kunnen wij 10 boeren een nieuwe toekomst bieden.”

Aan het winnen van Kraak de Crisis zit een prijs vast van € 25.000, waardoor Holland Houtland direct van start kan met het realiseren van deze marktplaats. Ondernemersvereniging VNO-NCW en de Provincie Zuid-Holland hebben al aangegeven interesse te hebben in samenwerking. Ook zijn er gesprekken met bouwers en projectontwikkelaars over nieuwbouwprojecten, waaronder 9000 woningen in Zuidland.

Beeld: FOTOGRIN/Shutterstock