Lees verder
Lichtere onderdelen die de CO2-uitstoot van auto’s verminderen, composiettoepassingen in de maritieme sector, miniatuur stekkerverbindingen in smartphones en kunststof hartkleppen die patiënten een nieuw leven geven; de samenleving kan niet meer functioneren zonder kunststof.
Redactie / Veldhoven

Dat is te zien en te ervaren tijdens de 20e editie van Kunststoffenbeurs, op 26 en 27 september in Veldhoven.

‘Ook al liggen kunststoffen soms onder vuur vanwege de milieu-impact, ze spelen een belangrijke rol in de hele samenleving. Het is jammer dat zo weinig naar voren komt welke fantastische dingen we met kunststof kunnen doen. Zonder kunststoffen kunnen we niet het leven leiden zoals we dat nu leiden’, zegt Els van de Ven, manager afdeling Evenementen bij Mikrocentrum, de organisator van de beurs.

Duurzaamheid

Thema’s zoals duurzaamheid, recycling en circulaire economie krijgen ook op de beurs aandacht. ‘Vooral de circulaire economie kan de sector helpen, zodat de aandacht méér uitgaat naar de positieve impact van kunststoffen’, zegt Van de Ven. Dit thema wordt op de Kunststoffenbeurs onder meer belicht tijdens de themaochtend van de NRK: Back to the Future. Hierin draait het om de P’s van profit planet polymer and people. Margie Topp, lector Kunststoftechnologie Hogeschool Windesheim, pakt de uitdaging op hoe we jongeren weer kunnen laten kiezen voor opleidingen kunststoftechnologie en een carrière in deze sector.

David Kemps, sector banker Industrie bij ABN Amro, presenteert de uitkomsten van een onderzoek naar de Nederlandse kunststoffenindustrie. Zijn belangrijkste conclusie is dat de spuitgieters nieuwe proposities moeten ontwikkelen om zich los te kunnen maken van het starre prijsplafond. Ze moeten met nieuwe diensten en producten extra toegevoegde waarde creëren en hogere marges realiseren. Kansen daartoe zijn onder andere advisering over de toepassing van bioplastics en het gebruik van recyclaat.

3D printen en composieten

De tweede beursdag, donderdag 27 september, staan onder andere composieten in de belangstelling. Niet alleen vanuit de toepassing van composieten, ook vanuit de technische invalshoek zoals het CNC-bewerken van deze lichte en tegelijkertijd stijve materialen. 3D-printen komt op de beurs eveneens aan bod, zowel als technologie die in bepaalde toepassingen het spuitgieten kan vervangen, als als maaktechnologie voor spuitgietmatrijzen. Dat onderwerp sluit naadloos aan op de behoefte van machinebouwers, die op zoek zijn naar flexibelere productietechnieken voor kleinere series. Naast de machines tonen exposanten ook nieuwe materialen en designsoftware voor 3D-printen.

Groene LP

Dat kunststoffen anno 2018 nog altijd niet uitontwikkeld zijn, is op de Kunststoffenbeurs dit jaar letterlijk en figuurlijk te horen. Samen met Fontys Hogescholen hebben acht bedrijven in het Green Vinyl Records project een nieuwe kunststof voor de langspeelplaat ontwikkeld. Deze is vooral milieuvriendelijker. Daarnaast hebben ze een spuitgietproces bedacht voor het produceren van de LP’s. Voor het eerst sinds het midden van de vorige eeuw is er een nieuw productietechniek voor de langspeelplaten. Het resultaat: de LP klinkt beter dan ooit.

De Sounds of Plastic is dit jaar beide beursdagen te zien en te beluisteren op de Kunststoffenbeurs in Veldhoven. ‘De LP is duurzamer gemaakt. En beter’, zegt Els van de Ven. Precies wat de kunststoffenindustrie voortdurend doet: innoveren en verbeteren. Meer informatie is te vinden in de agenda en op de website van de Kunststoffenbeurs.