Lees verder
Wetenschappers van het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse van KU Leuven hebben een veilig en duurzaam proces gevonden om amines, de bouwstenen van wasverzachters, uit glucose te produceren.
Redactie / Leuven

Gewoonlijk worden amines uit fossiele olie gemaakt. Daarbij komt het toxische en explosieve ethyleenoxide vrij. Professor Bert Sels van de KU Leuven ontwikkelde echter een manier om amines te produren uit glucose, op een lage temperatuur en zonder dat daarbij oplosmiddelen of giftige stoffen vrijkomen.

In deze duurzame methode worden de lange glucoseketens met behulp van enzymen tot korte suikers verknipt. Het toevoegen van een stikstofcomponent zorgt voor het creëren van de beoogde korte amines.

Bruikbare bouwstenen

‘Verdere testen toonden aan dat deze suikergebaseerde amines bruikbare bouwstenen zijn om wasverzachters mee te maken’, aldus professor Sels. De gevormde aminegroepen zorgen voor een stevige aanhechting van de wasverzachter aan het wasgoed. Daardoor ontstaat een gladde laag die zeer zacht aanvoelt.

De studie “Low-Temperature Reductive Aminolysis of Carbohydrates to Diamines and Aminoalcohols by Heterogeneous Catalysis’ is gepubliceerd in Angewandte Chemie. Het onderzoek werd gefinancierd door Catalisti en uitgevoerd met steun van VITO, de UGent en de bedrijven Cargill, Eastman en Ecover.