Lees verder
Klimaatbewuste consumenten kunnen straks ook op de camping 'groen' koken, zonder iedere dag te zijn aangewezen op de houtskoolbarbecue. Gasleverancier Primagaz brengt namelijk gasflessen op de markt met biopropaan.
Redactie / Deventer

Biopropaan wordt geproduceerd uit plantaardige oliën en afval- en reststoffen, zoals dierlijk restafval uit de voedings- en visindustrie. Neste produceert uit deze biomassa biopropaan, op de Maasvlakte bij Rotterdam. Anders dan bij andere energieleveranciers gaat het in dit geval dus om écht biogas, niet om fossiele energie die wordt gecompenseerd door een groencertificaat te kopen.

‘Gewoon propaan heeft al een lagere CO2-uitstoot dan bijvoorbeeld houtskool voor de barbecue, benzine of stookolie’, zegt Eelco de Graaf, CEO van Primagaz Benelux. ‘Maar biopropaan doet het nog veel beter en kan de CO2-uitstoot tot 80% verminderen.’

Een jaar geleden introduceerde Primagaz al biopropaan voor de recreatiesector en industrie. De introductie van een gasfles met biopropaan voor de consumentenmarkt is een voor de hand liggende volgende stap. Het gas is vanaf dit voorjaar leverbaar in de hele Benelux en wordt geleverd in lichtgewicht EasyBlue gasflessen. Er zijn meer dan 2.000 verkooppunten in de Benelux bij onder andere tuincentra, bouwmarkten, doe-het-zelvers, kampeerwinkels en brandstofhandelaren. De prijs van biopropaan komt overeen met die van fossiel propaan.