Lees verder
Om mensen meer inzicht te geven in het complexe energiesysteem heeft de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) de Klimaatwijzer gelanceerd. Die is samengesteld door CE Delft en kwam tot stand in samenwerking met EBN, ABN AMRO en Stichting 2050.
Redactie / Utrecht

De Klimaatwijzer geeft antwoord op vragen als: hoeveel warmtepompen heb je nodig als je minder warmtenetten wilt? Hoeveel groene waterstof heb je nodig als je wilt stoppen met biomassa of CO2-opslag? En waar haal je die elektriciteit dan vandaan?

Er blijken veel verschillende maatregelen nodig te zijn om de klimaatdoelen van de Europese Green Deal te halen.Er is in ieder geval méér nodig dan het huidige beleid.

Inzicht in het klimaatbeleid is belangrijk om de plannen van diverse politieke partijen op dit gebied te kunnen beoordelen, in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart.

Weinig inzicht

Met de Klimaatwijzer kan iedereen zijn eigen ‘klimaatbeleid’ opstellen om te zorgen dat Nederland de klimaatdoelen haalt in 2030. In de praktijk blijkt namelijk dat het merendeel van de bevolking weinig inzicht heeft in de energietransitie, blijkt uit een opinie-onderzoek door Motivaction in opdracht van de NVDE. Het aandeel duurzame energie in de energiemix wordt bijvoorbeeld fors overschat. Zo denken respondenten dat zonne-energie een aandeel heeft van 19 procent. In werkelijkheid is het 1 procent. Wel blijkt dat 87 procent van de Nederlanders het belangrijk vindt om te investeren in duurzaamheid en dan vooral in oneindige, schone energiebronnen.

Professionals

Op dit moment is de Klimaatwijzer vooral geschikt voor professionals in de energiesector. Een latere versie zal aantrekkelijk worden gemaakt voor een breder publiek. “Wij hopen dat mensen hiermee een realistischer beeld krijgen van waar we staan – en van wat er nodig is om de CO2-uitstoot de komende tien jaar ingrijpend te verlagen”, zegt Olof van der Gaag, directeur NVDE.

Resultaten van de opiniepeiling over klimaat en energie zijn terug te vinden op de website van de NVDE. De Klimaatwijzer is te vinden op www.klimaatwijzer.nu.

Beeld: Ink Drop/Shutterstock