Lees verder
De wereld loopt op koffie. Letterlijk, als het aan de Finse start-up Rens ligt. Het bedrijf ontwikkelde met steun van crowdfunders modieuze sneakers gemaakt van koffiedik.
Redactie / Helsinki

Voor één paar nieuwe sneakers zijn 21 kopjes koffie en 6 gerecyclede PET-flessen nodig. Het koffiedik wordt bij lage temperaturen gecombineerd met de rPET om een koffiegaren te creëren dat in het bovendeel van de schoenen wordt gesponnen. De buitenzool wordt gemaakt van biologisch afbreekbaar natuurrubber.

In totaal zijn er inmiddels zo’n 250.000 waterflessen en 750.000 kopjes koffie tot sneakers verwerkt. Dat voorkomt een hoop afval en broeikasgas-emissies. “Wij geloven dat dit slechts het begin is van een revolutie in kledingtechnologie en -productie”, zegt Jesse Tran, medeoprichter van Rens.

De sneakers van Rens zijn verkrijgbaar in 9 verschillende kleuren, zijn waterdicht en zitten comfortabel. Bovendien absorberen de schoenen geurtjes en zijn ze volgens de makers zo ontworpen dat je ze gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Ook zijn er bijpassende sokken beschikbaar uit koffiegaren.

Kijk voor meer informatie op de website Kickstarter.

Beeld: Rens