Lees verder
"We moeten niet de oude wereld uitzetten voordat de nieuwe wereld klaar is." Dat zegt Sven Smit, Nederlandse hoofd van het wereldwijde onderzoekscentrum van bureau McKinsey in het FD. De Nederlandse regering zet volgens hem met een reeks foute beslissingen de basisindustrie en daarmee onze welvaart op het spel. Daarmee gaat Smit recht in tegen de huidige gangbare meningen.
Redactie / Den Haag

De Nederlandse klimaat-aanpak drijft volgens Smit energie-intensieve sectoren als de (petro-)chemie, de staalindustrie en de agrifood naar het buitenland. De industrie in Nederland en omringende landen is sterk afhankelijk van de chemie, die onmisbare bouwstenen levert voor de productie van bijvoorbeeld plastics, coatings en medicijnen.

Een tekort aan olie en gas is er volgens Smit helemaal niet. Er wordt alleen te weinig geïnvesteerd in het zoeken en oppompen van fossiele brandstoffen. De gaskraan in Groningen mag wat hem betreft weer open. En de afbraak van de landbouw moet stoppen, want deze sector is hard nodig voor de productie van betaalbaar voedsel. Net als het kabinet Den Uyl in de oliecrisis van de jaren zeventig, neemt het kabinet Rutte nu in hoog tempo verkeerde beslissingen die de welvaart om zeep helpen. “Om uit de crisis te geraken, heb je juist economische groei nodig.”

Lees het volledige artikel op de website van het FD.

Beeld: People Image Studio/Shutterstock