Lees verder
Onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research zijn bezig met het ontwikkelen van een alternatief voor paraffinewas, een product gemaakt van ruwe olie dat al tientallen jaren wordt toegepast als grondstof voor kaarsen.
Wageningen

Cargill Global Edible Oil Solutions is één van ’s werelds grootste producenten van plantaardige olie. Volgens Peter Tollington van het Bio-industrials team van Cargill is het vervangen van paraffine op basis van minerale olie – zoals die in kaarsen wordt gebruikt – door en alternatief op basis van plantaardige olie, een aantrekkelijk alternatief voor zowel consumenten als producenten. “We ontwikkelen continu nieuwe en duurzame toepassingen voor onze materialen. De kaarsenmarkt is met een geschatte verkoopwaarde van 1.5 miljard euro de grootste toepassing van paraffinewas in Europa. Als alle schakels in de toeleveringsketen op een effectieve manier samenwerken, zijn er mogelijkheden om consumenten te voorzien van duurzamere kaarsproducten.”

Allerlei theelichtjes en andere omhulde kaarsen bevatten al plantaardige olie. Vrijstaande kaarsen nemen een belangrijk deel van de markt in. Het is echter een veel grotere uitdaging om er alternatieven op basis van plantaardige olie voor te ontwikkelen vanwege de gebruikte productieprocessen en de was-eigenschappen die noodzakelijk zijn om de kaars goed te laten functioneren. Wageningen Food & Biobased Research wil de plantaardige olie zo modificeren dat deze beter geschikt is voor de technisch veeleisendere markt van vrijstaande kaarsen.

Kennis combineren

Het project, dat verschillende spelers uit de keten samenbrengt, is ontstaan uit een initiatief van TKI Agri&Food. Het onderzoek wordt gecoördineerd door MVO, de organisatie die de belangen behartigt van de Nederlandse olie- en vetsector. Naast Cargill werkt Wageningen Food & Biobased Research samen met kaarsenproducent Bolsius en wasproducent Koster Keunen.

Hydrogenering

Rolf Blaauw, projectleider bij Wageningen Food & Biobased Research, legt uit dat ‘geharde’ olie verkregen middels hydrogenering – een techniek die veel wordt toegepast in de voedingsindustrie – het uitgangspunt van het onderzoek is. “Als men vloeibare olie behandelt met waterstofgas, dan verdwijnen de dubbele bindingen in de olie en wordt het smeltpunt verhoogd. Gehydrogeneerde olie is helaas broos en moeilijk te verwerken. Dit betekent dat de olie eerst gemodificeerd moet worden voordat die toegepast kan worden in processen die oorspronkelijk zijn ontworpen voor de productie van paraffinekaarsen. Door de geharde olie slim te combineren met ‘zachtere’ olie- en vetderivaten kunnen we een plantaardige was ontwikkelen die betere eigenschappen heeft voor alle kaarsprocessen. We werken daarnaast aan een versie waarbij we kleine hoeveelheden speciale additieven aan de gehydrogeneerde olie toevoegen. We beperken onszelf tot eenvoudige modificaties die al op industriële schaal worden toegepast en geschikt zijn voor bestaande productieprocessen.”

Was op basis van plantaardige olie in industriële toepassingen

Het project Vegetable oil-based waxes in industrial applications werd begin 2015 gelanceerd en loopt in principe tot eind 2017. De voorlopige resultaten zijn veelbelovend, aldus Blaauw: “We zijn er inmiddels in geslaagd om de was minder broos te maken en een flexibeler materiaal te produceren voor kaarsenproductie. Nu kijken we naar de problemen die zich voordoen wanneer de kaars brandt en dan vooral het beheersen en beperken van de hoeveelheid vloeibare was die gevormd wordt. Ons onderzoek leidt inmiddels al tot nieuwe oplossingen.”

Goede relatie

Het feit dat Cargill en Wageningen Food & Biobased Research in het project samenwerken, illustreert de goede langetermijnrelatie tussen de twee organisaties. Peter Tollington: “We hebben een uitstekende werkrelatie met ‘Wageningen’. Ik waardeer hun brede kennis en ervaring in industriële bio-based chemie en hoe ze deze inzetten om tot nieuwe ideeën en richtingen te komen binnen het project.”

Economisch haalbaar proces

Blaauw verwacht dat het project uiteindelijk zal leiden tot een economisch haalbaar proces voor de productie van hoogwaardige kaarsen op basis van plantaardige olie. Dit biedt de sector een beproefd alternatief.

Lees meer op www.wur.nl