Lees verder
Ioniqa (PET upcycling) is door het kabinet bekroond als een van de drie Nationale Iconen van 2019, naast Inreda Diabetic (een kunstalvleesklier voor mensen met diabetes) en Hiberband (een satellietnetwerk voor het Internet of Things).
Redactie / Eindhoven

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) maakte de 3 winnaars op 23 september bekend in het tv-programma De Wereld Draait Door. “Deze nieuwe Nationale Iconen zijn visitekaartjes van onze innovatieve kracht’, zegt zij. “Het zijn uitvindingen van ondernemers met grote economische potentie. Ze geven smoel aan het motto ‘global challenges, Dutch solutions’. We mogen veel van ze verwachten en het kabinet gaat ze daarbij ondersteunen.”

Ioniqa Technologies is een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven en heeft een demofabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Het bedrijf is gespecialiseerd in het creëren van waarde uit PET-afval en gebruikt daarvoor eigen circulaire technologie. Deze technologie kan 25% van de wereldwijde plasticproductie oneindig upcyclen. Dat gebeurt ook nog op een energiezuinige manier, met een CO₂-footprint die 75% lager is dan bij PET uit olie. De technologie is uit te breiden naar textielrecycling. Ambassadeur voor dit Nationaal Icoon is staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Via RVO.nl ontving Ioniqa ondersteuning via de MIT-regeling en het Innovatiekrediet.