Lees verder
Brazilië heeft een voorstel ingediend om ISO-normen te ontwikkelen voor duurzame processen voor hout en houtproducten. Het normalisatie-instituut NEN brengt hierover een Nederlands standpunt uit en vraagt belanghebbenden in de houtsector en aanpalende sectoren om een reactie.
Redactie / Delft

Tot uiterlijk 15 juli kunnen Nederlandse stakeholders reageren. De nieuwe norm moet een vervolg worden op de eerder gepubliceerde norm SO 38200 ‘Chain of Custody of wood and wood-based products’, die gaat over ketenbeheer. De nieuwe norm is gericht op geharmoniseerde terminologie, duurzaamheidsaspecten voor hout- en houtproductensector en het volgen en meten van hout.

Dat is belangrijk omdat in veel landen moet worden aangetoond dat hout van legale herkomst is en afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Naast ISO 38200 zijn er dus meer instrumenten nodig om de herkomst te achterhalen en ‘toe te passen, zoals barcodes en DNA tracking. Internationale afstemming op het gebied van meetinstrumenten en -methodologieën om verschillende eigenschappen van hout en houtproducten vast te stellen, is noodzakelijk om de betrouwbaarheid en transparantie in de gehele keten te bevorderen en oneerlijke handelspraktijken te bestrijden.

Meer informatie over de nieuwe norm en de mogelijkheid om deel te nemen aan de betrokken commissies is te vinden op de website van NEN.