Lees verder
Nederlandse innovatieve ondernemers en onderzoekers kunnen vanaf komend voorjaar tot en met 2027 een beroep doen op financiering vanuit het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe.
Redactie / Den Haag

Horizon Europe biedt financiële ondersteuning aan kennis- en onderzoekinstellingen en bedrijven die bezig zijn met onderzoek en innovatie. Het programma biedt toponderzoekers de kans hun baanbrekende onderzoeksprojecten uit te voeren, kennisinstellingen en bedrijven om internationaal samen te werken aan grote maatschappelijke vraagstukken en innovatieve ondernemers om hun internationale ambities waar te maken.

Hiervoor is in totaal € 95,5 miljard beschikbaar. Dat is 30 procent meer dan het vorige programma, Horizon 2020 (€ 63,5 miljard). Nederland haalde daar tot nu toe een slordige € 5 miljard uit, bijna € 300 per inwoner. Daarmee is Nederland koploper subsidie binnenharken in de EU.

Nieuwe uitdagingen overwinnen

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is trots op dit succes dat ook ten goede komt aan het stimuleren van fundamenteel onderzoek. “Horizon Europe helpt om nieuwe uitdagen te kunnen overwinnen”, zei zij vandaag (4 maart) tijdens het officieuze Nederlandse startsein voor Horizon Europe.

Dat gebeurde met een digitale bijeenkomst waaraan bijna 1.000 ondernemers, wetenschappers, onderzoekers en overheden deelnamen. Ook staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) sprak hierbij: “Het gaat om slim economisch herstel vanuit de coronacrisis én het is een cruciale basis voor het versterken van onze kennis en het creëren van de banen en inkomsten in de toekomst.”

Meer informatie over Horizon Europe en praktijkvoorbeelden zijn te vinden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Beeld: oleschwander/Shutterstock