Lees verder
In opdracht van het Bio-based Industries Consortium (BIC) heeft het Instituut voor Europees Milieubeleid (IEEP) richtlijnen opgesteld waarmee biobased industrieën beter kunnen meten hoe hun biobased projecten bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de VN.
Redactie / Brussel

Deze eerste gids in zijn soort voor de biobased sector bevat specifieke indicatoren en de methodologische stappen voor het beoordelen van de impact van biobased projecten op SDG’s, of ze nu gefinancierd worden uit publieke of private bronnen of onafhankelijk worden gerealiseerd.

BIC publiceerde in 2018 voor het eerst een paper waarin de SDG’s werden geïdentificeerd die de biobased sector al actief ondersteunt. De nieuwe richtlijnen die door de IEEP-denktank zijn ontwikkeld, geven bedrijven nu de juiste tools om deze bijdrage kwantitatief te meten, waardoor ze duurzaamheidsindicatoren beter kunnen integreren in hun biobased projecten. Het IEEP overlegde met verschillende BIC-leden om ervoor te zorgen dat de richtlijnen de praktische behoeften van de industrie weerspiegelen.

Het richtsnoer is ook een demonstratie van het engagement van BIC om zijn Visie 2050 voor een Circulaire Biosamenleving te realiseren, die wordt geleid door de SDG-doelstellingen. Dit maakt deel uit van een breder proces om duurzaamheidspraktijken in de biogebaseerde industrie op te schalen, waarbij een holistische reeks belanghebbenden betrokken is, waaronder beleidsmakers en het maatschappelijk middenveld. Daartoe vond op 30 september een overlegworkshop plaats met als doel feedback te verzamelen over effectieve implementatie en voort te bouwen op de begeleiding in de toekomst.

De richtlijn is te raadplegen op de website van BIC.

Beeld: metamorworks/Shutterstock