Lees verder
De provincie Drente, de gemeente Emmen en het bedrijvennetwerk SUSPACC (Sustainable Polymer and Chemicals Cluster) investeren gezamenlijk bijna een half miljoen euro om de groene chemie in Emmen te stimuleren.
Redactie / Emmen

De groene chemie is een sterke economische pijler binnen de regio Drenthe Zuidoost. Er zijn diverse innovaties van de grond gekomen, zoals het maken van nieuwe producten op basis van biomassa en het ontwikkelen van nieuwe recyclingtechnieken voor bestaande producten.

Dankzij deze innovaties leveren bedrijven een grote bijdrage aan de verduurzaming van de economie. Ook is de werkgelegenheid toegenomen. Waar de leden van SUSPACC in 2015 nog 280 personeelsleden hadden, zijn dat er nu 380. De succesvolle ontwikkeling blijkt ook uit de forse Europese subsidies die de laatste twee jaren aan vijf grote chemie gerelateerde projecten in de regio zijn toegekend. De investering voor deze projecten was bijna € 25 miljoen.

Taskforce Groene Chemie

De bijdrage van de provincie en de partners richt zich op de ondersteuning van het bedrijfsleven door de zogeheten Taskforce Groene Chemie. Deze houdt zich bezig met de begeleiding van het mkb bij de projectontwikkeling en de uitwerking van businesscases binnen de (groene) chemie en maakindustrie.

In het kader van de Universiteit van het Noorden werken de betrokken partijen ook hard aan de realisatie van de Campus Emmen. Binnen deze Campus speelt de groene chemie een belangrijke rol. Een optimale verbinding tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven is essentieel voor een succesvolle ontwikkeling van de campus.

Het Chemical Cluster Emmen is onderdeel van Chemport Europe, het Noord-Nederlandse innovatie-ecosysteem voor chemicaliën en materialen. Chemport Europe heeft de ambitie om het eerste cluster in Nederland (en mogelijk in Europa) te zijn met nul CO2-emissie en een minimale milieu-impact.

Beeld: Chemport Europe