Lees verder
Pensioenfonds ABP had bijna € 26 miljard extra kunnen verdienen als het sinds 2016 in duurzame, in plaats van fossiele bedrijven had geïnvesteerd. Dat blijkt uit een onderzoek van Global SWF in opdracht van 'burgerbeweging' Fossielvrij NL.
Redactie / Heerlen

ABP is met een belegd vermogen van ruim € 600 miljard het grootste pensioenfonds van Nederland. Het is zich in de afgelopen jaren meer op groene investeringen gaan richten, maar houdt ook nog steeds een flinke fossiele portefeuille aan. Volgens de onderzoekers had een volledig groene portefeuille een beter rendement opgeleverd. Dan was het nu 5,2% rijker geweest, ofwel € 25,9 miljard.

“De belangrijkste boodschap is dat er voor ABP geen reden is om niet uit de fossiele energie te stappen en meer te investeren in duurzame bedrijven”, concluderen de onderzoekers. ABP maakte vorig jaar bekend dat het de investeringen in fossiele brandstoffen langzaam wil afbouwen en streeft naar een klimaatneutrale beleggingsportefeuille in 2050. Fossielvrij NL demonstreert vandaag bij de ABP-kantoren in Amsterdam en Heerlen.

Beeld: Kanyapak Lim/Shutterstock