Lees verder
Het nieuwe initiatief Green Furniture Circle onderzoekt en realiseert circulaire projecten voor gerenommeerde Nederlandse kantoor- onderwijs en projectmeubelproducenten in Drenthe en Brabant.
Emmen

‘Geen toekomstmuziek maar realiteit’, vertelt Erik Luisman van Green Furniture Circle. ‘Hoe mooi zou het zijn als we tussen alle bestaande reststoffen grondstoffen vinden waarvan we nieuwe meubelproducten kunnen maken? Dat is precies wat de Green Furniture Circle doet; potentiële grondstoffen vinden tussen afval en daarmee waarde creëren.’

Doelstelling

De Green Furniture Circle fungeert als ‘groene motor’ voor de VDB groep, een groep 100% Nederlandse meubelproducenten in de maakindustrie. Doel is om de traditionele grondstof- en productenstroom volledig te wijzigen in een verdere duurzame en circulaire productie. Dit op basis van duurzame energie en arbeid in de regio.

Projecten

Een van de concrete voorbeelden waar aan gewerkt wordt is een uniek eigen biobased plaatmateriaal. Hierbij wordt gekeken naar het gebruik en toepassing van maai- en reststoffen uit de regio in combinatie met spaanplaatafval. Het is de bedoeling om alle gebruikte grondstoffen opnieuw te gebruiken voor functionele producten zonder milieubelasting. Een ander voorbeeld is een toepassingsproject waarin ‘bioplastics’ worden gebruikt als basis voor meubelonderdelen en accessoires. Alle daarnaast lopende projecten zijn gericht op verduurzaming en circulariteit in de breedste vorm. Van de meting van milieubelasting via LCA’s tot volledige mogelijkheid voor hergebruik van producten, componenten en grondstoffen in een tweede leven. Ook het sociale aspect is volledig geïntegreerd in de werkwijze.

Onderwijs

Om goed onderzoek te kunnen verrichten is kennis nodig. Daarom werkt Green Furniture Circle samen met Green PAC, een kenniscombinatie van Hogeschool Windesheim en Stenden Hogeschool. Ook zijn enkele projecten onder de aandacht van Wageningen Universiteit.

Toekomst

Green Furniture Circle ziet de toekomst positief tegemoet. ‘In 2030 moet in ieder geval de cirkel helemaal rond zijn: geen afval uit onze fabrieken en uitsluitend grondstoffen die 100% recyclebaar en/of bio afbreekbaar zijn.’

Voor meer informatie over Green Furniture Circle zie de animatie bovenaan dit artikel.