Lees verder
De kwaliteit van gerecyclede polymeren in Europa stijgt, terwijl tegelijkertijd de beschikbaarheid ervan afneemt.
Redactie / Brussel

Polymer Comply Europe onderzocht eind vorig jaar het gebruik van gerecycleerde polymeren in opdracht van de branche-organisatie European Plastics Converters (EuPC). Uit het onderzoek blijkt dat de kwaliteit van alle onderzochte gerecycleerde polymeren is verbeterd ten opzichte van 2018 en 2017. Tegelijkertijd blijkt dat het aanbod van acht van de tien onderzochte gerecycleerde polymeren is verminderd. Alleen polystyreen en PET zijn beter beschikbaar.

Barrières

Belangrijkste barrières voor een groter gebruik van gerecycleerde polymeren blijven de slechte reproduceerbaarheid van eigenschappen van partij tot partij. Ook de visuele kwaliteit van producten gemaakt van gerecycleerde polymeren zijn een probleem voor kunststofverwerkers.

Van de 28% van de deelnemers aan het onderzoek die geen gerecycleerde polymeren gebruiken, zegt twee op de drie dat de specificaties van hun producten het gebruik ervan niet toestaan en 41% verklaart dat de wettelijke vereisten en onzekerheden over de grondstoffen het gebruik verhinderen. Dit geldt vooral om producten die in contact komen met levensmiddelen of bestemd zijn voor gezondheids- en medische doeleinden.

Het volledige onderzoeksverslag verschijnt begin maart.