Lees verder
Biomassa is de enige grondstof waar wettelijke duurzaamheidsvoorwaarden aan zijn gekoppeld. Een waterdicht ketenbeheer is dan ook belangrijk, om de herkomst van biomassa te kunnen garanderen en discussies over duurzaamheid te vermijden.
Redactie / Bergen op Zoom

De uitdaging daarbij is de ‘chain of custody’, ofwel het ketenbeheer, waarbij de biomassa wordt gevolgd vanaf de boer, via de verwerkende industrie, de fabrikant tot aan de eindgebruiker, met alle handelsstappen die daar tussen zitten. Het is een onderwerp dat leeft, bleek tijdens twee recente webinars van het Platform Bio-economie (PBE), die ook internationaal de aandacht trokken.

Ketenbeheer levert de gebruikers van biomassa een enorme (zij het digitale) papierwinkel op, waarvoor energiebedrijf RWE bijvoorbeeld een speciale ’tracker’ heeft ontwikkeld: een app die is geïntegreerd in het procesmanagementsysteem. RWE stookt dan ook jaarlijks 2,5 miljoen ton houtpellets bij in twee van zijn Nederlandse kolencentrales. Maar biomassa wordt ook steeds belangrijker als hernieuwbare koolstofbron voor de industrie, waar een groeiende behoefte is aan alternatieven voor fossiele grondstoffen. Ook daar is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat biogrondstoffen duurzaam zijn gewonnen. “Dat zal nog een hele uitdaging zijn voor de industrie.”

Lees het volledige artikel op Agro&Chemie.

Beeld: Stefan Dinse/Shutterstock