Lees verder
Het nieuwe cluster Flanders Biobased Valley, de 'opvolger' van Ghent Bio-Energy Valley, zet in op biogebaseerde chemicaliën en materialen. Bovendien wil FBBV dé clusterorganisatie worden die de biogebaseerde economie in Vlaanderen vertegenwoordigt.
Gent

Sinds de oprichting in 2005 is FBBV uitgegroeid tot een belangrijke clusterorganisatie die de ontwikkeling van de biogebaseerde economie in Vlaanderen ondersteunt en promoot. Net zoals het cluster aan de wieg stond van de biobrandstoffenindustrie in Vlaanderen, zo wil het ook nu mee de drijvende kracht zijn voor de verdere ontwikkeling van de biogebaseerde economie in Vlaanderen. In tegenstelling tot energie/brandstoffen, bij uitstek sterk gereguleerde markten, ziet FBBV nog sterke groeimogelijkheden voor biogebaseerde chemicaliën en materialen.

Verbinding met chemie

De vraag is: welke rol zien de partijen onder de FBBV-paraplu weggelegd in de route van biomassa naar chemie? ‘Wij hebben voor onszelf een aantal strategische domeinen gedefinieerd’, weet Sofie Dobbelaere, managing director van Flanders Biobased Valley (FBBV). Eén daarvan heeft te maken met het upstreamgedeelte. ‘Het gaat om het traject waarin biomassa, bij voorkeur reststromen, wordt omgezet in suikers via voorbehandeling. Onder meer in de Bio Base Europe Pilot Plant is in de loop der jaren veel expertise opgebouwd in de technologische en economische evaluatie van de verschillende routes. Deze suikers kunnen dan via fermentatie of chemische conversie omgezet worden in chemicaliën. In dit verband wordt nauw samen gewerkt met een organisatie als Catalisti die innovatie in de Vlaamse chemie en kunststoffensector aan moet jagen. Een ander strategisch domein is het omzetten van afvalgas in chemicaliën via syngasfermentatie, wat een biogebaseerd proces is.’