Lees verder
Chemiebedrijf Fibrant vermindert de jaarlijkse CO2-uitstoot in één klap met circa 0,6 megaton CO2 equivalent. Dit staat gelijk aan de uitstoot van 341.000 personenauto’s. Het is de grootste industriële CO2-reductie in Nederland sinds het Klimaatakkoord in 2019.
Redactie / Geleen

Fibrant maakt op de chemiesite Chemelot in Sittard/Geleen onder meer Caprolactam, de grondstof voor nylon. Daarbij komt veel lachgas vrij, een broeikasgas dat 298 keer sterker is dan CO2. In Europa leidt de productie van een kilo Caprolactam hierdoor gemiddeld tot een uitstoot van 6,5 kilo CO2-equivalenten. Samen met voormalig fabriekseigenaar DSM investeerde Fibrant fors in het verminderen van de lachgas-emissies met 75%. Hierdoor is de carbon footprint bijna gehalveerd, tot 3,3 kilo CO2 -equivalenten.

Bijdrage klimaatdoelen

Dankzij deze reductie realiseert Fibrant 30% van de Chemelot-ambitie tot 2030 en ruim 4% van de opgave van de totale Nederlandse industrie tot 2030. Zo draagt het bedrijf bij aan de hoofddoelen van de Chemelot-strategie: de meest duurzame, veilige en competitieve materialen- en chemiesite van Europa te worden. “We zijn trots dat we nu al zo’n significante bijdrage aan de klimaatdoelen realiseren. Ook andere bedrijven op Chemelot bereiden momenteel grote projecten voor die de broeikasgas-uitstoot verder verminderen”, stelt CEO Loek Radix van Chemelot.

Fibrant, onderdeel van de Highsun Group China (HSCC), heeft ook al aanvullende programma’s voor het verminderen van de carbon footprint gedefinieerd. In 2040 wil Fibrant volledig klimaatneutraal produceren. Het Ministerie van EZK hielp Fibrant met een renteloze lening van € 30 miljoen, als onderdeel van de Urgenda-maatregelen, om de verduurzaming van het productieproces versneld mogelijk te maken.

Beeld: Fibrant