Lees verder
Everfuel A/S, een toonaangevend Europees bedrijf voor groene waterstofenergie, en Hy24, dat 's werelds grootste fonds voor schone waterstofinfrastructuur beheert, kondigen met genoegen de oprichting aan van een joint venture (JV) voor de financiering van de versnelde ontwikkeling van elektrolysecapaciteit in Scandinavië. Everfuel zal 51% van de JV bezitten en het door Hy24 beheerde Clean H2 Infra Fund 49%.
Redactie / Herning

De eerste investering van de JV is de aankoop van de HySynergy Phase 1 20 MW installatie voor de productie van groene waterstof in Fredericia, Denemarken. Deze elektrolyser zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2023 in bedrijf worden genomen en zal bijdragen tot een aanzienlijke decarbonisatie van de industriële processen in de nabijgelegen Crossbridge Energy-raffinaderij. HySynergy zal ook een concurrerende levering van groene waterstof aanbieden als emissievrije brandstof voor schone mobiliteit.

Hy24 wil strategische en grootschalige projecten in ontwikkeling ontsluiten om de opschaling van de waterstofmarkten in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië-Pacific te versnellen. Hy24 investeert via zijn impactfonds van 2 miljard euro ‘Clean H2 Infra Fund’ dat in oktober 2022 werd gesloten.

De waterstoffabrieken die eigendom zijn van en geëxploiteerd worden door de JV zullen de ambitieuze Deense routekaart voor waterstof ondersteunen. Het land is van plan om tegen 2030 4 tot 6 GW aan elektrolyserproductiecapaciteit te ontwikkelen door gebruik te maken van de uitzonderlijke windbronnen van Denemarken. De huidige projectportefeuille van Everfuel in Denemarken omvat meer dan 1,3 GW elektrolysercapaciteit.

Beeld: bus-tankstation van Everfuel in Heinenoord.