Lees verder
Groene waterstof speelt een cruciale rol in de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie. Voor de productie hiervan met elektriciteit uit zon en wind zijn echter elektrolysers nodig, waarin het zeldzame metaal iridium (Ir) wordt gebruikt. TNO is er nu in geslaagd een methode te ontwikkelen waarin 200 keer minder iridium nodig is.
Redactie / Petten

Op dit moment is iridium nog onmisbaar in electrolysers die werken met de veel gebruikte PEM (Proton Exchange Membrane)-technologie. De geplande Europese productie van tientallen gigawatt aan groene waterstof kan in gevaar komen doordat er te weinig iridium leverbaar is. TNO-expert Lennart van der Burg: “Over tien jaar zou de vraag naar iridium de beschikbare hoeveelheid ver overtreffen. Bovendien zijn we voor de levering afhankelijk van slechts een handjevol landen, met alle risico’s van dien.”

Met de nieuwe methode die TNO heeft ontwikkeld is veel minder van dit schaarse element nodig, terwijl nu al een performance van 25% – 46% van de huidige generatie electrolysers kan worden behaald. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de eerder door TNO ontwikkelde spatial Atomic Layer Deposition (sALD) technologie, een methode om extreem dunne lagen functionele materialen op grote oppervlakken aan te brengen.

De werking en stabiliteit van het nieuwe procedé is in het lab aangetoond. Binnen het samenwerkingsverband Voltachem werkt TNO met een groep toonaangevende industriële partners aan de opschaling van deze veelbelovende technologie. VoltaChem is een “Shared Innovation Knowledge Program”, opgezet door TNO en de Topsector Chemie. Dit innovatieve programma brengt wetenschappelijke experts en stakeholders uit de elektriciteitssector, de apparatensector en de chemische industrie samen om een ​​selectie van de moeilijkste uitdagingen op het gebied van energieverbruik en efficiëntie op te lossen.

Kijk voor meer informatie op de website van TNO.

Beeld: Scharfsinn/Shutterstock