Lees verder
Het aantal duurzaamheidscertificeringsschema's en business-to-business-labels voor biobased producten groeit. Ze zijn belangrijk voor leveranciers, maar ook voor afnemers van biobased producten.
Redactie / Brussel

Helaas is onduidelijk of al die bestaande labels en certificaten even robuust en effectief zijn. Overzichtelijker wordt het er al zeker niet op. Hoogste tijd om te onderzoeken hoe de kwaliteit van deze instrumenten is te waarborgen en om toe te werken naar harmonisatie van de duurzaamheidsvereisten.

Daar gaat het Horizon Europe project SUSTCERT4BIOBASED de komende drie jaar aan werken. Partners van het consortium zijn Stichting Wageningen Research (Nederland, penvoerder), Fundación Circe Centro de Investigacion de Recursos y Consumos Energeticos (CIRCE, Spanje), White Research SRL (België), Environmental Coalition on Standards (ECOS, België) en Control Union Certifications Germany GmbH (CU, Duitsland).

Monitoring

SUSTCERT4BIOBASED gaat de bestaande certificeringsregelingen en labels monitoren te te beoordelen, om hun sterke en zwakke punten vast te stellen en de toepassing van best practices te bevorderen. Dat gebeurt door middel van:

  • een catalogus van duurzaamheidscertificeringsregelingen en -labels die relevant zijn voor biobased waardeketens;
  • een monitoringsysteem-instrument voor systematische evaluatie van effectiviteit, robuustheid en volledigheid van regelingen en labels voor duurzaamheidscertificering;
  • een database van wereldwijde handelsstromen van biobased waardeketens – gegevens en cijfers over volumes van biologische hulpbronnen en biobased materialen en producten, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen gecertificeerd en niet-gecertificeerd;
  • een methode voor kosten-batenanalyse en model voor gegevensverzameling – haalbaarheid van invoering van regelingen en labels;
  • thematische briefings voor de regeringen en beleidsmakers, de gemeenschap van duurzaamheidssystemen, de actoren in de industriële biobased waardeketen en de regionale belanghebbenden in de bioeconomie;
  • een netwerk van belanghebbenden – waar belanghebbenden projectupdates kunnen ontvangen, kunnen interageren en hun kennis en standpunten kunnen delen.

Uiteindelijk gaat het projectconsortium aanbevelingen doen aan beleidsmakers, de producenten van duurzaamheidssystemen, de spelers in de industriële biobased waardeketenen de belanghebbenden in de regionale bioeconomie.

Partijen die willen deelnemen aan het netwerk rond dit project, kunnen zich online registreren op de website van SUSTCERT4BIOBASED.

Beeld: Shoaib_Mughal/Shutterstock