Lees verder
Energiebedrijf ENGIE gaat de komende vijf jaar € 2 miljard investeren in de productie van biomethaan (groen gas). Dat moet de totale productie op 5 TWh per jaar brengen.
Redactie / Frankrijk

Zo’n € 800 miljoen van het totale bedrag zal worden geïnvesteerd in Frankrijk, waar het hoofdkantoor van ENGIE is gevestigd. Dat maakte Isabelle Kocher, CEO van ENGIE vorige week bekend tijdens de ingebruikname van de Beauce Gâtinais Biogas (BGB) groen gas installatie in Val de Loire, waarbij de Franse minister van Ecologische en Solidariteitstransitie François de Rugy aanwezig was. Volgens Kocher zal groen gas een belangrijke rol spelen in de energietransitie in Frankrijk.

De plannen van ENGIE omvatten het injecteren van ten minste 10% groen gas in de bestaande aardgasnetwerken in 2030, zoals vastgelegd in de Franse Transitiewet voor Groene Groei. Om de productiekosten met 30 to 40% te kunnen verminderen, wil ENGIE de groen gas-sector verder industrialiseren via standaardisering, massaproductie en digitalisering. Het is de bedoeling dat groen gas tegen 2030 net zo goedkoop zal zijn als aardgas.

Daarnaast focust ENGIE op samenwerking met regionale partijen. Zo is de pas geopende biogasfabriek gerealiseerd in partnershap met de plaatselijke boeren. Deze centrale wordt gestookt met paardenmest en reststromen uit de landbouw. Hij gaat 23 GWh groen gas per jaar produceren, het equivalent van gasbehoefte van 1.750 huishoudens. Daarnaast levert de fabriek 20.000 ton organische mest op, die weer door de boeren in de streek kan worden gebruikt.