Lees verder
Lange tijd leek de langspeelplaat of elpee een reliek uit de fossiele tijd, maar anno 2022 zijn meer muziekliefhebbers dan ooit verknocht aan 'vinyl'. De plaat is zelfs zo populair dat de platenpersen de vraag niet kunnen bijbenen. 'Tijd voor een groene elpee', besloot Evolution Music, een collectief van de Britse muziekindustrie en duurzaamheidsexperts.
Redactie / Londen

In de zomer van dit jaar wil het collectief dat elpees worden geperst met bioplastic in plaats van PVC (polyvinylchloride) op basis van aardolie. Het is de bedoeling dat de groene platen kunnen worden geproduceerd met de huidige standaardmachines en hulpmiddelen.

Om de bioplastic elpee daadwerkelijk in grote volumes te kunnen produceren denkt het collectief wel nog £ 500.000 nodig te hebben. Het is dus op zoek naar investeerders (minimale inleg £ 10.000). Ook gaat in juni een crowdfunding-actie van start.

“We willen dat de oplossingen in handen zijn van betrokken en proactieve muziekfans en artiesten die deel willen uitmaken van het creëren van de evolutie naar duurzame materialen, producten en productieprocessen”, laat Evolution Music weten.

Beeld: Thomas Bethge/Shutterstock